Co se dozvíte
Zdravá výživa je pochopitelně důležitá v průběhu celého našeho života, v těhotenství to však platí dvojnásob. To, co jíte, se totiž může přímo odrážet na vývoji vašeho miminka! Pojďme se proto nyní podívat na to, jaké živiny jsou v těhotenství důležité, a co byste měla ze svého jídelníčku naopak vyřadit.
Ještě než se do článku pustíte, myslete však na to, že jde o obecná doporučení! Pokud si nejste ohledně svého jídelníčku v těhotenství jistá, konzultujte ho raději s lékařem nebo s nutričním terapeutem.
Vyvážená jídelníček jako základ
Během těhotenství pracuje vaše tělo na plné obrátky, aby miminku poskytlo všechno co potřebuje ke správnému růstu a vývoji. Klíčové jsou v tomto případě bílkoviny, vitamíny a také minerály, jako jsou kyselina listová, železo, vápník a vitamín D. Jaké potraviny by měly v jídelníčku být?
- Bílkoviny: Nejsou jen zdrojem energie, ale hrají klíčovou roli ve vývoji buněk a tkání. Dopřejte si je například z libového masa, ryb, luštěnin nebo ořechů.
- Kyselina listová: Je důležitá pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Najdete ji v listové zelenině, jako je špenát nebo brokolice, ale i v celozrnných výrobcích.
- Železo: Zajišťuje dostatečné prokrvení vás i miminka. Skvělým zdrojem železa je červené maso (v těhotenství je nejvhodnější hovězí a telecí maso), dále vejce, špenát nebo čočka.
- Vápník a vitamín D: Společně pomáhají správnému růstu kostí miminka. Vápník najdete v mléčných výrobcích a vitamín D v rybách a vejcích.
Čemu se raději vyhnout?
Některé potraviny jsou v těhotenství problematické, protože mohou obsahovat látky nevhodné pro vyvíjející se plod. Riziko nakažení sice bývá malé, přesto se však nevyplatí nic riskovat. Ostatně stačí vydržet 9 měsíců.
O jaké potraviny jde?
- Syrové a nedostatečně tepelně upravené potraviny: Maso, ryby, vejce – tyhle suroviny by měly být vždy propečené či uvařené, abyste se vyhnula nebezpečným bakteriím, jako je salmonela nebo listerie. Syrové nebo polosyrové ryby (tedy i sushi) či nepasterizované sýry mohou zase přenášet parazity.
- Alkohol: V těhotenství představuje významné riziko pro vývoj plodu, protože může proniknout placentou a ovlivnit růst klíčových orgánů. Jeho konzumace v některých případech vede až k Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD). U dětí se pak objevuje mentální retardace, poruchy chování i fyzické deformace. Alkohol také zvyšuje riziko potratů a předčasných porodů!
- Některé ryby: Ryby jsou obecně skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, důležitých pro vývoj mozku miminka, ale měly by být pečlivě voleny. Vyhněte se druhům s vyšším obsahem rtuti, jako jsou tuňák nebo mečoun, a raději sáhněte po lososovi a pstruhovi.
Nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin
Hydratace je stejně důležitá jako samotná výživa. Voda pomáhá při trávení, podporuje tvorbu plodové vody a zajišťuje správné fungování buněk. Snažte se pít pravidelně během dne – mějte vždy po ruce lahev s vodou, abyste na svůj pitný režim stále myslela.
Co pít? Zde je to stejné, jako u netěhotných – platí, že čistá voda je tím nejlepším, co tělu můžete dát. Pitný režim ale můžete ozvláštnit třeba i 100% džusy a bylinnými čaji pro těhotné. Jen pozor na přidaný cukr.
Velmi ošemetné téma představuje kofein. Jde o stimulant, který kromě kávy můžete najít i v čaji, čokoládě a řadě dalších nápojů. V těhotenství by se měl omezit na 200 mg denně, což je ale pro většinu z nás velmi nekonkrétní doporučení. Pojďme si to tedy na závěr přiblížit (jde o přibližná čísla).
- filtrovaná káva (240 ml) má 95 mg kofeinu
- espresso (30 ml) má 63 mg kofeinu
- cappuccino (240 ml) má 80 mg kofeinu
- flat white (240 ml) má 130 mg kofeinu
- instantní káva (240 ml) má 30-90 mg kofeinu
- kola (330 ml) má 30 mg kofeinu,
- zelený čaj (240 ml) má 20-45 mg kofeinu
- hořká čokoláda (100g) má 50-70 mg kofeinu
Jaké jídlo vám během těhotenství dělalo dobře? Podělte se s ostatními čtenáři o své tipy v komentářích.